Planeta Venus va trece din nou prin fata Soarelui.

Pe 6 iunie, sa te trezesti cu noaptea in cap ca sa vezi un fenomen astronomic care se va mai repeta abia peste 105 ani. Planeta Venus va trece prin fata Soarelui. La noi, rasaritul este la ora 5:30, iar fenomenul va fi vizibil pana pe la ora 8:00. Concret, trebuie sa te uiti la Soare numai cu o pereche de ochelari pentru eclipsa. Vezi vedea un punct negru – planeta Venus – care tranziteaza astrul.

Trecerea planetei Venus prin fata Soarelui va fi vizibila in intregime din regiunea Oceanului Pacific, incepand din estul Australiei, dar mai ales din Hawaii, unde se afla multe dintre cele mai puternice telescoape din lume, precum cel de la Observatorul Mauna Kea.

"Acest eveniment este o mare sansa, intrucat el ne permite sa studiem foarte detaliat un fenomen pe care noi il observam de la distante foarte mari in galaxia noastra (Calea Lactee), iar acest fapt ne va oferi un spor de incredere in privinta capacitatii de interpretare a semnalelor pe care le detectam", a declarat astronomul Rick Fienberg de la American Astronomical Society.

Urmatoarea trecere a planetei Venus printre Soare si Terra va avea loc abia in 2117, adica peste 105 ani. Aceste tranzitari au loc in pereche, la intervale de opt ani, iar apoi nu se mai produc timp de peste un secol. In secolul al XXI-lea, precedenta aliniere a avut loc in 2004, iar in secolul al XX-lea nu a avut loc niciuna.

Detalii pe stirileprotv.ro

Share articol: