Cercetatorii au vrut sa vada ce efecte are lipsa gravitatiei asupra unor organisme terestre.

Un experiment realizat pe Statia Spatiala Internationala a avut un rezultat neasteptat chiar si pentru cercetatori.

Ei au vrut sa vada ce efecte are asupra unor organisme lipsa gravitatiei si a campului magnetic. Astfel, au urmarit ce se intampla cu 10 viermi lati din specia Dugesia japonica, in timpul unui experiment care a durat 5 saptamani.

Acesta a inceput pe 10 ianuarie 2015 si a fost coordonat de expertii de la Allen Discovery Center din cadrul Universitatii Tufts.

In cadrul experimentului, unele exemplare de viermi nu au fost vatamate, in timp ce altora li s-au amputat diferite parti ale corpului, scrie Daily Mail. Aceasta specie este cunoscuta pentru abilitatile de a-si regenera partile amputate ale corpului.

Cercetatorii au observati uimiti ca un vierme caruia i se amputase capul a regenat in spatiu nu unul, ci doua capete, cate unul la fiecare extremitate a corpului.

Experimentul a continuat si dupa intoarcerea exemplarelor pe Pamant, unde cercetatorii au taiat ambele capete ale viermelui, iar acesta a regenerat din nou doua capete.

Prin urmare, modificarea aparuta era permanenta si nu a mai fost observata niciodata la aceasta specie.

De asemenea, dupa ce au fost adusi acasa, viermii care au stat pe ISS nu s-au putut readapta bine la mediul terestru.

Prin urmare, fiziologia, comportamentul, dar si structura bilogica a acestor viermi a fost serios afectata de timpul petrecut in spatiu.

Acest experiment ii va ajuta pe cercetatori sa inteleaga mai bine efectul pe care il are viata in spatiu pentru diferite specii terestre, inclusiv pentru oameni.

Cercetatorii spun ca trebuie sa continue experimentele, mai ales ca acesta a avut un dezavantaj important: amputarea viermilor a fost realizata pe Pamant, nu pe Statia Spatiala Internationala.

Share articol: