Fizicienii de la SLAC National Accelerator Laboratory din California au reusit sa obtina in laborator o gaura neagra moleculara.

Ei au concentrat intreaga intensitate a unui laser intr-o singura molecula de iod. Efectul acestui experiment a fost formarea unei gauri negre microscopice, care devora totul in jurul ei, scrie Science Alert.

Urmarea acestui experiment i-a surprins chiar si pe cercetatori, care nu se asteptau sa obtina o gaura neagra, spune Sebastien Boutet, coordonatorul echipei.

Fizicienii au mai facut teste similare, insa de aceasta data laserul folosit a fost mult mai puternic si mai concentrat.

Vidul microscopic incepuse sa consume electronii din restul moleculei, exact ca o gaura neagra observata in spatiu. In final, gaura neagra moleculara a explodat, iar totul a durat extrem de putin - numai 30 de femtosecunde.

Dupa inchiderea gaurii negre, molecula de iod supusa testarii a ramas fara cel putin 50 de electroni, care au fost consumati de acel vid microscopic.

Fizicienii spun ca trebuie sa repete experimentul, pentru a putea observa mai bine fenomenul care apare la nivelul moleculei.

Rezultatul experimentului a fost publicat in revista Nature.