Potrivit publicației ScienceAlert.com, Rusia și China au colaborat într-un proiect prin care au încercat să modifice atmosfera Pământului.

Din apropierea orașului Vasilsursk, din Estul Moscovei, acolo unde se găsește Sura Ionospheric Heating Facility, Rusia a emis unde radio de frecvență înaltă în ionosferă, pentru ca Satelitul Chinez Seismo‐Electromagnetic (CSES) să măsoare efectul acestora asupra atmosferei planetei noastre.

Nu este pentru prima oară când cele două țări colaborează în dezvoltarea unor experimente, iar marea îngrijorare este folosirea acestora în scopuri militare, și asta pentru că ionosfera este o parte crucială în telecomunicațiile la nivel global. Afectând-o, există potențialul de a bloca undele radio pe distanțe lungi.

Cele două țări nu sunt singurele care au dezvoltat astfel de programe și experimente. SUA are programul HAARP, High Frequency Active Auroral Research Program, dezvoltat în perioada războiului rece, care a avut un scop similar, iar în prezent este administrat de către Universitatea din Alaska.