Pana pe 11 noiembrie, pasionatii de spatiu pot vizita gratuit aceasta expozitie de exceptie.

O manusa purtata de Iuri Gagarin, primul om care a zburat in spatiu, praf selenar de la Apollo 15, o bicicleta ergometru din programul MIR, dar si cutiute cu mancare deshidratata destinate astronautilor pot fi vazute in Bucuresti, pana pe data de 11 noiembrie, la complexul comercial Iris Titan.

Expozitia "Cosmos 2012. Mit si adevar" reuneste peste 100 de piese aduse de profesorul german Tassilo Romisch, care a intrat in Cartea Recordurilor pentru ca detine cea mai mare colectie privata de obiecte folosite in misiuni spatiale: 95.000 de bucati.

Profesorul Romisch, care preda acum istoria spatiului la nu mai putin de 5 universitati din lume, a povestit ca a fost puternic influentat in tinerete de primul pas pe Luna, facut de Neil Armstrong, moment in care s-a decis sa devina astronaut. Nu a reusit, insa si-a facut numerosi prieteni printre cei care au zburat in spatiu si, in timp, a reusit sa adune o colectie impresionanta de obiecte folosite de ei.

"Obiectul meu preferat adus in Romania este manusa lui Iuri Gagarin, purtata in timpul unui antrenament, deci nu a fost in spatiu. Al doilea preferat este praful lunar de la Apollo 15, praf lunar adevarat. Sa am o bucata din spatiu, de pe Luna, pentru mine e ceva extraordinar", spune el.

La evenimentul de la Bucuresti, profesorul german a mai adus prima fotografie a lui Gagarin la Statia Spatiala Internationala, manusa spatiala Berkut, o bucata de film din capsula scufundata "Libety Bell", folie de aur de la Apollo 11, aparate de barbierit, bicicleta ergometru din programul MIR sau obiecte-cult precum palaria Sputnik sau jucarii. Exista, de asemenea, "imbracamintea de interior" de pe naveta Challenger si un costum de tip pinguin de pe Statia Spatiala Internationala. Veti gasi si cutiute cu mancare pentru cosmonauti, inclusiv oua, orez, carne deshidratate sau fructe.

Din expozitia lui completa are, de asemenea, un obiect de suflet: "Am o manusa purtata de unul dintre prietenii mei cei mai buni, Anatoli Soloviov, in spatiu in timpul unei reparatii foarte, foarte dificile a statiei MIR. Ne sunam des, familiile se cunosc intre ele, am fost in vacante impreuna", spune Tassilo Romisch.

Profesorul german, prin firma sa, prin care promoveaza cosmonautii si ii stimuleaza pe copii sa isi doreasca sa practice aceasta meserie, se ocupa si de trimis diverse obiecte in spatiu. Algoritmul este simplu: "Imi scrieti un email si imi spuneti ce vreti sa trimiteti in spatiu, apoi eu va raspund si va spun data la care obiectul se lanseaza si pretul. Veti plati cand se intoarce. Emailul este [email protected]. O carte postala costa intre 300 si 400 de euro, o carte de vizita 200-250 de euro".

La evenimentul de la Bucuresti a venit si singurul cosmonaut roman, Dumitru Prunariu, care a prezentat istoricul misiunilor spatiale. Provocat sa vorbeasca despre obiectele care au legatura cu cosmosul din propria lui colectie, Prunariu a spus ca are o piesa de suflet, care a fost si expusa anul trecut: "este obiectivul camerei de televiziune care mi-a transmis imaginea pe perioada lansarii in spatiul cosmic. Acea camera trebuia aruncata, de fapt a fost lasata la bordul statiei orbitale si s-a dezintegrat impreuna cu aceasta. Dar eu i-am luat obiectivul, ca amintire personala".

Expozitia poate fi vizitata zilnic, intre orele 10.30 si 18.00, cand vor fi organizate tururi cu ghizi specializati. Diminetile de luni pana vineri vor fi dedicate copiilor si eleviilor, iar dupa-amiaza si in weekend, tururile vor continua cu cei care s-au inscris in program la www.iristitan.ro/inscrieri_evenimente.html sau la info desk-ul din centrul comercial.

Share articol: