Pe 5 și 6 iunie, Luna Roz, cunoscută și sub denumirea de „Strawberry Moon” („Luna de culoarea căpșunii”) va apărea pe cer, în urma unei eclipse penumbriale vizibile în cea mai parte a Globului. Locuitorii din Asia, Australia, Europa, Africa, dar și din Orientul îndepărtat și America de Sud ar putea observa Luna, chiar dacă de o culoare ceva mai închisă sau mai puțin strălucitoare, în faza maximă a eclipsei. Totuși, aceștia trebuie să privească atent, deoarece un astfel de fenomen poate fi ușor confundat cu luna plină.

Tranziția va dura 3 ore și 18 minute și ar putea fi vizibilă în totalitate în unele zone. Un fenomen similar a avut loc pe 10 ianuarie anul acesta și ne putem aștepta la alte două astfel de eclipse pe 5 iulie și pe 31 noiembrie.

Populația indigenă din America de Nord ținea socoteala anotimpurilor și a lunilor denumindu-le conform evenimentelor care aveau loc în perioadele respective. Astfel, „Luna de culoarea căpșunii” este cea care apare fie la final de primăvară, fie la începutul verii. Numele său a fost dat de tribul Alonquin și a fost utilizat ca un semnal pentru adunarea căpșunelor sălbatice. Coloniștii americani au adoptat unele dintre aceste denumiri și le-au aplicat propriului lor calendar, iar unele dintre ele se folosesc și astăzi. 

________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: