La sfarsitul lunii octombrie, aceste mingi de gheata au fost vazute de localnici pe plaja din satul Nyda, in Peninsula Yamal, situata deasupra Cercului Arctic. Fenomenul neobisnuit a atras atentia localnicilor, care le-au filmat si au publicat imaginile pe YouTube.

Potrivit publicatiei Siberian Times, bulgarii uriasi s-au format natural, dupa ce nivelul apei din Golful Ob a crescut brusc, acoperind plaja cu gheata. Cand apele s-au retras, bucati de gheata s-au rostogolit pe nisipul ud si au format astfel bulgari cu diferite marimi, unii cat niste mingi de tenis, altii uriasi, cu diametrul de aproape un metru.

Formarea bulgarilor are legatura cu valul de frig extrem care a lovit Siberia anul acesta. Frigul si cantitatile uriase de zapada inregistrate in ultima perioada sunt un record absolut. Temperaturi asa scazute nu s-au mai inregistrat din anul 1998.

Acest lucru poate fi dovada ca va urma o iarna apriga si in America de Nord si in vestul Europei. Meteorologii americani folosesc datele despre cantitatea de zapada inregistrata in octombrie in Siberia pentru a estima evolutia vremii in SUA.

Bulgarii uriasi similari celor din Siberia au aparut in anii trecuti si pe malul Lacului Michigan.