Cercetătorii care monitorizează centrala nucleară de la Cernobîl au observat o intensificare a reacțiilor de fisiune din interiorul unei camere a complexului.

O cantitate mare de material radioactiv, care s-a scurs în interiorul complexului în timpul dezastrului din 1986, începe să producă reacții de fisiune.

Problema a fost observată în camera 305/2, care este inaccesibilă și nu a putut fi cercetată până acum.

Începând cu anul 2016, aici a fost observată o creștere cu aproximativ 40% a emisiilor de neutroni, care indică reacții de fisiune nucleară în interiorul camerei.

De aceea, oamenii de știință sunt îngrijorați și monitorizează cu atenție situația, ca să afle din timp dacă emisiilor vor scădea singure în intensitate sau dacă va fi nevoie de o intervenție.

Fenomenul demonstrează că, din păcate, centrala de la Cernobîl este în continuare periculoasă, iar problema de aici nu a fost rezolvată, ci doar stabilizată.

O posibilă explicație este legată de noul sarcofag de protecție, care a fost construit în anul 2016, scrie The Scientist.

Acesta nu mai permite pătrunderea apei de ploaie în interiorul reactorului, care a început să se usuce și astfel uraniul și plutoniul care se descompun emit neutroni radioactivi. O cantitate mare de apă poate încetini acest fenomen.

Până în 2016, reacțiile de fisiune erau încetinite în camera 305/2, datorită apei de ploaie care cădea prin găurile din vechiul sarcogaf, care fusese realizat imediat după catastrofă.

Deocamdată, reacțiile de fisiune care au loc în această cameră nu sunt suficient de rapide pentru a produce o nouă explozie. Totuși, problema nu trebuie neglijată, susțin experții.

Dacă reacțiile nu vor încetini, atunci va fi nevoie de o intervenție, prin realizarea unei găuri în cameră și introducerea unui fluid special, care să absoarbă excesul de neutroni.

Pentru ca măsurătorile să fie cât mai exacte, cercetătorii vor să trimită roboți care să amplaseze senzori de monitorizare a nivelului de neutroni și a temperaturii în apropierea camerei.
 


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus:

 

Share articol: