Eclipsa totala de Luna care va avea loc pe 8 octombrie este a doua din 2014, dupa ce un eveniment astronomic asemanator a avut loc pe 15 aprilie, si, totodata, a doua dintr-o serie foarte rara de patru eclipse lunare consecutive. Urmatoarele doua eclipse vor avea loc pe 4 aprilie 2015 si pe 28 septembrie 2015.

Expertii de la NASA au comparat aceste patru eclipse succesive cu o mana de patru carti identice la poker, motiv pentru care au denumit acest fenomen "tetrada". Numele "Luna sangerie" este dat tuturor eclipselor lunare totale, avand in vedere culoarea - un rosu portocaliu - pe care o capata satelitul natural al Terrei in momentul in care trece prin umbra Pamantului. Eclipsa nu va fi vizibila din Romania, deoarece la acea ora va fi ziua in aceasta regiune a Terrei.

Fenomenul va putea fi observat insa din regiunile nordice ale Statelor Unite si din Canada, unde eclipsa va avea loc chiar inainte de rasaritul Soarelui, dand nastere unui fenomen foarte rar: pentru scurt timp, Soarele si Luna pot fi observate simultan pe cer, la rasarit, respectiv la apus. In timpul unei eclipse, Soarele si Luna se afla la 180 de grade pe cerul noptii si in mod normal cele doua corpuri ceresti nu pot fi vazute simultan, geometria celesta spunand ca este imposibil. Totusi, datorita refractiei luminii in atmosfera terestra, este posibil ca, cu cateva minute inainte de rasaritul Soarelui si de apusul Lunii, imaginile celor doua corpuri sa fie vizibile pe cer pentru o scurta perioada.

Practic, persoanele care vor privi cerul in acele momente vor vedea Soarele la orizontul estic cu cateva momente inainte de a fi rasarit si Luna inca vizibila la cateva momente dupa ce de fapt a apus, explica space.com. Potrivit NASA, eclipsa va incepe la ora 10.25 GMT si se va incheia la 11.24 GMT.