Raportul Comisiei va fi publicat oficial in martie 2014, insa un rezumat la documentului a aparut deja pe un site, starnind ingrijorarea specialistilor.

Potrivit acestui raport, incalzirea climei va avea efecte devastatoare asupra planetei, scrie Weather.com. “Am vazut deja efectele acestei schimbari, in curand vom vedea mai multe”, a declarat Chris Field, coordonatorul raportului.

Cel mai grav vor fi afectate orasele mari, aglomerate, dar si oamenii foarte saraci vor avea mult de suferit.

“Schimbarea climei a dus la incetinirea cresterii economice si a facut mai dificila reducerea saraciei. Vor aparea noi regiuni afectate de foamete, mai ales in zonele urbane. Tarile cu venituri reduse sau medii vor deveni mai sarace, insa acest fenomen va aparea si in unele tari cu un vinel de trai mai ridicat, ducand la cresterea inegalitatii sociale”, se arata in raport.

Iata ce se va intampla in curand, potrivit specialistilor care au redactat acest document:

-oamenii vor muri din cauza caldurii, iar cresterea nivelului marilor va duce la inundarea unele orase;

-tarile sarace vor fi afectate mai rau de foamete, din cauza secetei;

-fermierii vor da faliment, pentru ca nu vor mai avea cum sa-si irige recolta;

-infrastructura va avea de suferit din cauza temperaturilor extreme;

-valurile ucigatoare de canicula se vor inmulti;

-unele ecosisteme vor fi distruse.

Cocluzia raportului, al carui rezumat are 29 de pagini, este tulburatoare: “Schimbarea climei inseamna riscuri pentru oameni si pentru sistemele naturale.”

Michael Mann, climatolog la Universitatea de Stat Pennsylvania, spune ca expertii stiau de mult care vor fi efectele, iar acest document vine doar sa confirme acest lucru. “Sanatatea noastra, mancarea si rezervele de apa vor fi puse in pericol de schimbarea climei”, spune el.

Raportul, care va fi publicat in martie, va detalia modul in care diferite tari vor putea lua masurile necesare pentru a se adapta la aceste schimbari.

Chris Filed vrea sa precizeze insa ca raportul nu prevede chiar o catastrofa iminenta, pentru ca autoritatile pot lua masuri sa reduca emisiile de combustibil fosil, pentru a incetini acest proces de incalzire globala.