Subiectul a dezbatut in urma unui documentar despre AlphaGo, programul care l-a invins pe marele maestru de Go.

Un instrument promitator pentru accelerarea cercetarii stiintifice, dezvoltarea inteligentei artificiale presupune si ''riscuri'', daca nu este utilizata asa cum trebuie, a estimat Demis Hassabis, directorul companiei DeepMind, filiala a Google, creatoarea super-programului informatic AlphaGo.

Posibilitatea aparitiei unei forme de inteligenta artificiala incontrolabila sau ostila este o problema strans legata de dezvoltarea acestei tehnologii, care va juca un rol esential in deceniile viitoare.

Subiectul a fost abordat vineri seara, la University College din Londra, cu ocazia unei sesiuni de intrebari si raspunsuri dupa proiectia unui documentar despre AlphaGo, programul care a facut senzatie in 2016, dupa ce l-a invins pe Lee Se-Dol, marele maestru sud-coreean al jocului de go.

''Exista o serie intreaga de intrebari filozofice interesante si dificile (...) la care trebuie sa raspundem'', a declarat patronul si fondatorul DeepMind, filiala a Google, specializata in inteligenta artificiala. Inteligenta artificiala, a adaugat Demis Hassabis, poate fi ''un instrument incredibil pentru accelerarea cercetarii stiintifice'' si constituie una dintre tehnologiile cele mai ''profitabile'' din istoria umanitatii.

Dar, ca orice tip de tehnologie, ''exista si riscuri'', subliniat acesta. ''Aceasta depinde de maniera in care noi, ca societate, decidem sa o utilizam'', a completat Hassabis. ''Cred in ingeniozitatea umana atunci cand vine vorba de rezolvarea problemelor tehnice (legate de AI) (...) Dar o provocare mai importanta va fi de a rezolva problemele etice'', a insistat acesta.

Demis Hassabis a dat asigurari ca aceasta problematica se afla pe lista de prioritati in cadrul companiei DeepMind, care a stabilit solutii concrete pentru a o aborda.

Cuvintele patronului DeepMind vin in continuarea celor ale celebrului astrofozician britanic Stephen Hawking, potrivit caruia, inteligenta artificiala va fi ''cel mai bun sau cel mai rau lucru din istoria umanitatii''.

Sursa: Agerpres

Foto: iStock

Share articol: