Atunci când caută urme de viață în Univers, oamenii de știință tind să fie atrași mai ales de lucruri despre care știu deja câteva aspecte: o planetă similară cu Terra, ce orbitează în jurul unei stele luminoase, care ar putea avea apă în stare lichidă și alte astfel de criterii. Totuși, evoluția vieții în galaxie ar putea lua forme pe care omenirea nici măcar nu și le-a imaginat până acum.


Așa cum pe Pământ se găsesc organisme extremofile, care pot evolua în cele mai ostile și inospitaliere medii de pe planetă, și în Univers pot să se dezvolte astfel de forme de viață, în locuri cu adevărat incredibile. 

De exemplu, specii care se pot forma și pot evolua în interiorul stelelor. Potrivit unul nou studiu realizat de fizicienii Luis Anchordoqui și Eugene Chudnovsky de la Universitatea din New York, acest scenariu are, cel puțin ipotetic, toate șansele să fie unul real. 

Totul ține de definiția pe care o oferim formelor de viață. Dacă vorbim despre criterii cheie ca abilitatea de a codifica informația, de cea de a se multiplica mai repede decât se dezintegrează, atunci particulele monopol ar putea forma baza dezvoltării vieții în interiorul stelelor, la fel ca ADN-ul și ARN-ul ce stau la baza vieții de pe Pământ. 

„Apariția acestor forme de viață a fost, probabil, precedată de coagularea masivă a unor sevențe de ARN distincte, până când una dintre structurile rezultate a avut capacitatea de a se înmulți de la sine”, au transmis cercetătorii. 

Potrivit noului studiu, secvențele se pot forma într-o configurație simetrică realizată dintr-o particulă monopol – care apare inițial, urmată de două particule cosmice distincte, dând naștere, până la urmă, unor structuri dimensionale similare atomilor, ținute împreună de legături chimice. O astfel de formă de viață nu ar fi capabilă să transmită informație, dar structurile mai complexe ar putea reuși să facă acest lucru cu ușurință și ar putea să supraviețuiască suficient de mult pentru a se înmulți, hrănindu-se cu energia generată de steaua-gazdă. 

La nivel ipotetic, este posibil chiar ca o asemenea formă de viață să dezvolte inteligență avanasată, arată Chudnovsky. Cum ar arăta o asemenea specie e greu de imaginat acum, dar simplul gând că Universul ar putea fi atât de propice pentru dezvoltarea unor organisme atât de diferite de cel uman este fascinant, concluzionează cercetătorii.
_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: