Aflata in largul Noii Zeelande, groapa supune obiectele si vietuitoarele la presiuni de o mie de ori mai mari decat la suprafata apei.

Proiectul HADES (Hadal Ecosystem Studies Project) doreste sa stranga cat mai multe informatii despre viata marina care se desfasoara la mari adancimi, tocmai de aceea, timp de 40 de zile, va studia Groapa Kermadec, a cincea ca adancime de pe Terra. Cei 10,4 kilometri vor fi cercetati de un vehicul special care poate suporta presiunea imensa, de 1.000 de ori mai mare decat la suprafata apei.

Cercetarea va fi facuta de Nereus, un submarin controlabil de la suprafata, unicul vehicul care poate rezista presiunii de peste 7.000 de kilograme pe centimetru patrat. Submersibilul cantareste 2.800 de kilograme si este pus in miscare de 2.000 de baterii litiu-ion. Groapa Kermadec este formata prin subductia placii pacifice de catre placa australiana.

Nereus a ajuns si in Groapa Marianelor, cea mai adanca groapa submarina de pe Terra. Pana acum, se credea ca asemenea cavitati nu pot gadui viata din cauza cantitatii foarte mari de carbon. Proiectul HADES isi doreste sa afle cu o asemenea cantitate poate ajuta sau, dimpotriva, dauna ecosistemului marin.
 

Share articol: