Producătorul Hyundai a prezentat mașina viitorului, care permite deblocarea și pornirea fără cheie, prin simpla scanare a amprentei.

Noua tehnologie se va regăsi pe modelul Santa Fe SUV, care va fi lansat în China la începutul anului viitor, scrie ZDNet.

Funcționarea este posibilă datorită unor senzori de amprentă, care sunt montați pe mânerele de la uși și pe butonul de contact.

Acest sistem este mult mai sigur, pentru că mașina nu va putea fi acționată de alte persoane. Permite însă înregistrarea mai multor șoferi, pentru o singură mașină.

Un alt avantaj al noii tehnologii este că va permite personalizarea interiorului mașinii. Astfel, în momentul în care un șofer pune degetul pe mânerul ușii, mașina îi citește amprenta și îl recunoaște.

Apoi va schimba automat poziția scaunului sau a oglinzilor, în funcție de preferințele acestuia. La fel, poate fi personalizată temperatura din interior și setările volanului.

Noul Santa Fe va veni și cu un sistem de recunoaștere vocală și cu un încărcător wireless pentru telefon.

Potrivit conducerii Hyundai, sistemul de recunoaștere prin amprentă are o marjă de eroare de numai 1 la 50.000, la fel ca sistemul Touch ID de la iPhone.

Până acum, folosirea senzorilor de amprentă la mașină era considerată o provocare prea mare. Senzorii montați pe uși trebuie să reziste la ger, la ploaie și la lumina puternică a Soarelui.