Restaurarea templului din Esna a scos la lumină superbele culori în care fusese pictat templul, dar și detalii neobișnuite: un basorelief care înfățișează o constelație necunoscută.

Constelația era denumită de vechii egipteni „Apedu n Ra”, adică „Gâștele lui Ra” și nu mai apare în nicio o altă reprezentare astrologică din Egiptul antic.

În lipsa altor detalii, este imposibil ca egiptologii să-și dea seama ce stele formau, în concepția egiptenilor, respectiva constelație. În basorelief apare însă și stele cunoscute, cum sunt cele din constelația Orion.

Desenele au fost foarte minuțios realizate, mai întâi prin desen în cerneală, apoi prin sculptarea în relief a formei trasate, iar la final a fost aplicată vopsea pe modelul în relief.

Restaurarea templului din Esna, care datează din epoca greco-romană și din care s-a mai păstrat un singur coridor, a început în anul 2018, sub coordonarea egiptologilor de la Universitatea din Tübingen, Germania și de la Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților.

Foto: Live Science


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus: