La Polul Sud, gheata se topeste intr-un ritm mult mai rapid decat estimasera initial cercetatorii. Ei au observat recent ca aici au aparut cascade, rauri si lacuri cu apa curgatoare, rezultate in urma topirii ghetii.

Pana acum, acest fenomen era de scurta durata si aparea numai in timpul verii, scrie Daily Mail. De curand insa, expertii au cartografiat zona si au observat ca acest fenomen este mult mai larg raspandit, iar unele cascade si lacuri sunt aici de foarte multi ani. Prin urmare, nu dispar iarna.

Jonathan Kingslake, care lucreaza pentru Lamont-Doherty Earth Observatory, in cadrul Universitatii Columbia, este foarte ingrijorat de ce observa. Este pentru prima data cand cercetatorii au o imagine clara privind amploarea acestor izvoare care apa rezultate din topirea ghetarilor, care acopera suprafata calotei de gheata.

Gheata se topeste chiar si in zone unde se credea ca acest lucru este imposibil: la doar 600 km distanta de Polul Sud si la o altitudine de peste 1.300 metri peste nivelul marii.

Deocamdata expertii nu stiu cand a inceput acest surprinzator fenomen si nici cum va fi influentat de incalzirea globala.