Cercetatorii de la Universitatea Princeton au reusit sa imprime un organ uman biotic, amestecand celule de bovine, silicon si particule de argint.

Daca pana acum, imprimantele 3D au fost folosite doar pentru constructia figurinelor de plastic, oamenii de stiinta au descoperit o cale de a construi de la zero o ureche, doar cu ajutorul unei astfel imprimante.

Urechea bionica este formata din silicon, celule de la un vitel si mici insertii de argint, care formeaza o antena micuta.

Ca orice antena, si aceasta poate receptiona semnale radio, pe care le transforma ulterior in sunete.

Pentru moment, urechea 3D nu indeplineste toate caracteristicile pentru a inlocui urechea umana, relateaza Daily Mail, citat de stirileprotv.ro 

In urma unor cercetari ulterioare, tehnologia va putea fi folosita de pacienti pentru imbunatatirea auzului. Inventia fost folosita, in principiu, pentru a dezvolta noi metode de a combina electronica cu materialul biologic.

Dupa printare, urechea este moale si translucida, fiind necesara o cultivare timp de 10 saptamani pentru a da posibilitatea celulelor organice sa se multiplice.

In urma acestui proces, urechea 3D dezvolta o culoare asemanatoare cu cea a pielii umane, formand un tesut mai tare in jurul antenei.

Ceea ce am realizat a fost mai mult o dovada de ce se poate construi cu o imprimanta 3D”, a declarat Michael McAlpine, profesorul care a condus echipa de cercetatori.

Acesta a mai demonstrat cum antenta atasata de ureche poate receptiona orice semnal radio, transformandu-l in sunet.

Share articol: