Un studiu realizat recent, în care voluntarilor li s-a administrat un cocktail de medicamente timp de un an, a demonstrat că aceștia au „îmbătrânit invers”, devenind mai tineri cu 2 ani și jumătate comparativ cu vârsta lor biologică. Cercetarea a arătat că ceasul epigenetic al participanților, dar și sistemul imunitar au devenit mai puternice odată cu trecerea timpului.

Oamenii de știință implicați au fost extrem de surprinși de rezultate: „Mă așteptam să văd o încetinire a procesul, nu inversarea lui”, a declarat pentru Nature cercetătorul Steve Horvath, de la Universitatea din California, Los Angeles.

Totuși, cercetătorii atrag atenția că studiul a fost realizat pe un număr foarte mic de participanți. Doar nouă persoane au primit acest cocktail de medicamente acum, dar, dacă investigațiile continuă, un astfel de rezultat ar putea avea un impact uriaș asupra omenirii, scriu jurnaliștii de la The Independent.

Tratamentul aplicat voluntarilor a fost format dintr-un hormon de creștere și două medicamente diferite pentru tratarea diabetului. Apoi, oamenii de știință au monitorizat ceasul epigenetic al fiecărei persoane, pentru a înțelege schimbările cauzate de îmbătrânire. Pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, modificările chimice care au loc în organismul lor lasă urme în ADN astfel că, analizând aceste tipare, specialiștii pot măsura vârsta biologică a oamenilor.

La o analiză atentă, profesorul Horvath a descoperit că fiecare voluntar a înregistrat o inversare semnificativă a procesului de îmbătrânire, în urma administrării medicamentelor. Acum, cercetătorii speră să realizeze același studiu pe un număr mult mai mare de oameni de vârste și etnii diferite, pentru a verifica ipoteza.