Potrivit CNN, noul dezastru este provocat de un incendiu de vegetație care a cuprins Zona Interzisă, unde chiar și în mod obișnuit se înregistrează valori foarte mari ale radiațiilor.

 

Mai exact, incendiul are loc lângă satul părăsit Vladimirovka și se întinde pe o suprafață de 20 de hectare.

 

Nivelul foarte crescut de radiații, provocat de incendiu, a fost sesizat de Igor Firsov, directorul serviciului de inspecție ecologică din Ucraina.

 

El a folosit un contor Geiger, care a înregistrat o valoare de 2,3 microsieverti pe oră, în condițiile în care, în mod normal, în această zonă deja contaminată radioactiv, valorile sunt de numai 0,14 microsieverti pe oră.


Elementele radioactive rămase în urma accidentului nuclear din 1986 au ajuns acum pe plante și pe animale. Când acestea ard, compușii ajung în cenușă și pot fi duși mai departe de vânt.


Totuși, orașele din zonă nu au fost afectate de această creștere a nivelului de radiații, fenomenul fiind localizat numai în regiunea unde are loc incendiul. O altă veste bună este că focul a izbucnit departe de reactor, prin urmare nu există un pericol din acest punct de vedere.


Firsov susține că de vină pentru acest incendiu sunt probabil oamenii din zonă, pentru că au mai avut loc multe incidente de acest fel, mai ales primăvara și toamna, când localnicii dau foc la vegetație fără să-și dea seama de riscuri.