Rusia a ratat duminica amplasarea pe orbita a unui satelit de comunicatii, un nou esec al industriei spatiale ruse, care a acumulat un anumit numar de astfel de evenimente in ultimii ani, a anuntat o sursa oficiala.

"La 9 decembrie, in timp ce ne apropiam de amplasarea pe orbita a unui satelit, Yamal-402, acesta s-a desprins de racheta cu raza lunga de actiune cu patru minute mai devreme", a anuntat agentia spatiala Roskosmos intr-un comunicat, citat de agentia de presa Mediafax.

Satelitul ramane, totusi, sub control si ar urma sa poata sa fie repus pe orbita cu ajutorul propriilor motoare, a declarat pentru agentia rusa Interfax o sursa din cadrul industriei spatiale ruse.

"Este neplacut, dar nu catastrofal", a declarat sursa, recunoscand totodata ca manevra, care ar putea sa necesite trei zile, va scurta durata de viata a satelitului.

Yamal-402, care a fost lansat sambata de pe cosmodromul de la Baikonur, in Kazahstan, apartine Gazprom Space Systems, o filiala spatiala si pentru telecomunicatii a gigantului in domeniul gazelor, si urma sa deserveasca telecomunicatii in Rusia, Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Rusia s-a confruntat in ultimii ani cu o serie de esecuri in cadrul lansarii de sateliti sau vehicule-cargo catre Statia Spatiala Internationala (SSI). insa toate misiunile cu pasageri s-au desfasurat fara probleme.