Schimbarea climei, care s-a petrecut în urmă cu aproximativ 42.000 de ani, ar fi dus la dispariția oamenilor de Neanderthal, arată un studiu internațional realizat de cercetători de la South Australian Museum și Universitatea din Sydney.

Experții au analizat resturile de carbon din copacii preistorici descoperiți în Noua Zeelandă, care au păstrat urme ale inversării polilor magnetici.

Din cauza acestui fenomen, a crescut foarte mult concentrația de carbon din atmosferă, care a influențat clima.

De asemenea, din cauza modificărilor apărute în câmpul magnetic al planetei, care a slăbit foarte mult, au avut loc furtuni electromagnetice, iar plantele și animalele au fost expuse la radiații cosmice extrem de puternice.

Aceste modificări bruște ar fi provocat extincția Omului de Neanderthal, se arată în noul studiu.

Catastrofa s-ar putea repeta curând, pentru că în ultimul secol câmpul magnetic al Terrei a slăbit foarte mult, iar polii magnetici s-au deplasat.

Prin urmare, este posibil să aibă loc o nouă inversare a polilor magnetici. Fenomenul se petrecere regulat, la câteva sute de mii de ani.

Chiar dacă acest lucru se nu va întâmpla foarte curând, orice slăbire a câmpului magnetic, care are deja loc, poate duce la accelerarea încălzirii globale.

De asemenea, poate afecta serios mijloacele moderne de comunicare și transport, care se bazează pe sistemul GPS.
 


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus: