Dupa ce, multa vreme, s-a crezut ca "gheata combustibila" se gaseste doar in spatiu, japonezii au confirmat prezenta acesteia pe pamant, rezervele de pana acum fiind suficiente statului nipon pentru 11 ani.

Japonia este prima tara care a reusit extractia de gaz metan dintr-un zacamant fosil numit "gheata care ia foc". Expertii sustin ca hidratul de metan, altfel spus "gazul prins in crusta de gheata", este urmatoarea sursa majora de energie.

Companiile de stat care se ocupa de resursele minerale sustin ca nu mai putin de 1,1 trilioane de metri cubi de hidrat de metan se gasesc pe coasta de est a tarii, rezervorul fiind suficient pentru a se inlocui consumul de gaz pentru circa 11 ani.

Hidratul de metan este rezultatul reactiei chimice provocate de gazul generat de microorganisme si sedimentele marine. Gazul "urca" pana spre fundul marii, unde, in contact cu apa rece, forteaza moleculele de metan sa formeze legaturi chimice cu moleculele din apa, rezultatul find hidratul de metan solid. Singurul inconvenient in exploatarea acestei resurse de energie este presiunea apei. Hidratul de metan se gaseste doar la foarte mari adancimi.

Share articol: