S-a crezut ca existenta unui astfel de material genetic, descoperit in piciorul unui tiranozaur, dezgropat in statul american Montana, este imposibila, potrivit stirileprotv.ro.

Un studiu publicat recent, a concluzionat ca fierul din corpul dinozaurului a conservat tesutul, care a fost incastrat intr-o fosila, inainte sa se degradeze.

Anterior, expertii au crezut ca proteinele care compun tesuturile moi ar trebui sa se descompuna in mai putin de 1 milion de ani.

Dupa noua descoperire, o echipa condusa de Mary Schweitzer, paleontolog la North Carolina State University, a trebuit sa revizuiasca teoria.

Tesut de dinozaur

Schweitzer a declarat: "Timp de 300 de ani, am crezut ca partea organica e pierduta, asa ca de ce sa cautam ceva ce nu va fi acolo, si nimeni nu a cautat."

In 2007, echipa a analizat chimic tesutul, inca moale, transparent si flexibil. Ei au confirmat faptul ca proteinele proveneau din tesutul moale al unui dinozaur si continea colageni care impartaseau anumite caracteristici cu pasarile moderne.

In timpul analizelor, echipa a descoperit ca fierul din organism a fost motivul pentru care tesutul s-a conservat atat de bine.

Dr. Schweitzer: "Radicalii liberi au facut ca proteinele si membranele celulare sa se lege sub forma de noduri si sa se comporte asemeni formaldehidei."

Celula de dinozaur

 

Cercetatorii spera acum sa gaseasca un specimen mai mare, pentru a continua cercetarile.

Mary Schweitzer a adaugat: "Mi-ar placea sa gasesc un T-Rex mare, cu articulatiile complete, care sa fie inca in pamant."