Aceasta se află la aproximativ 1500 de ani lumină de Terra, într-o constelație din Calea Lactee numită Monoceros. Echipa de la Universitatea din Ohio au denumit-o „Unicorn”, un nume care duce cu gândul la natura foarte rară a acestei găuri negre, din punctul de vedere al structurii.

„Atunci când am analizat datele, ne-am dat seama că această gaură neagră, Unicorn, ieșea în evidență. Doar că noi nu văzusem asta până atunci”, a spus astronomul Tharindu Jayasinghe.

De la cele mai mici până la gigantice supermasive aflate în centrul galaxiilor, teoriile arată că găurile negre pot exista într-o mare varietate de structuri.

Analizând datele oferite de mai multe telescoape și de sateliți, un tânăr astronom a găsit o stea gigantică roșie în constelația Monoceros, aflată în ultimele stadii de viață. Viteza stelei și felul în care era modelată de gravitație, toate sugerau că o mică gaură neagră orbita în jurul ei. Mărimea acesteia a fost calculată ca fiind de trei ori masa solară.

„La fel cum gravitația Lunii influențează activitatea oceanelor de pe Terra, la fel și o gaură neagră distorsionează forma stelei, determinând alungirea ei și făcând-o să arate ca o minge de fotbal american”, au spus astronomii.

Astfel, Unicorn contribuie la rezolvarea unei dintre dilemele comunității științifice, referitoare la masa pe care o pot avea găurile negre. Și, cine știe, poate vom descoperi că mult mai multe găuri negre se ascund în Univers, poate chiar mai aproape decât credeam. 

____________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: