Reducerea poluării ar putea fi benefică nu doar pentru mediu, ci și pentru organismul uman, într-un mod cât se poate de direct. 

Respirarea unui aer mai curat ar putea fi cheia pentru a reduce riscul de a dezvolta demență, arată o nouă analiză prezentată recent.

Cercetătorii unei organizații din Chicago au analizat efectele generate de reducerea cantității de dioxid de azot din aer și în special a valorii indicelui particulate matter - PM.

Într-unul dintre studii, reducerea nivelurilor NO2 a scăzut, în timp, riscul de a dezvolta demență cu până la 26%. Atunci când sunt inhalate, particulele microscopice poluante intră în circuitul sanguin și ajung la creier, acolo unde provoacă inflamarea celulelor - o problemă care poate fi una dintre cauzele demenței. Totuși, este nevoie de mai multe cercetări pentru a afla exact care este corelația dintre cele două.

„Știm de ceva vreme că poluarea este dăunătoare creierului și sănătății, la nivel general (...), dar ceea ce avem acum sunt date care arată felul în care îmbunătățirea calității aerului poate scădea riscul de a dezvolta demență”, a precizat Claire Sexton, membru al Alzheimer Association.

PM2.5 poate pătrunde cu ușurință în plămâni și apoi în fluxul sanguin și provine mai ales din arderea cărbunilor, lemnului, incendii de pădure, dar și alte tipuri de procese derulate de oameni. La rândul său, NO2 - găsit mai ales în emisiile autovehiculelor - distruge celulele sistemului imunitar și crește riscul de dezvoltare a infecțiilor respiratorii. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: