Reușita echipei de cercetători este foarte importantă pentru viitoarele misiuni umane în spațiu, când exploratorii vor avea nevoie să-și cultive singuri hrana, la bordul modulelor spațiale.

Performanța aparține microbiologilor de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, care a realizat aceste experiment. Astfel, colonizarea planetei Marte pare cu un pas mai aproape de realizare.

Salata verde testată a fost cultivată la bordul ISS în perioada 2014-2016 și s-a bucurat de apreciere în rândul astronauților, care o consideră și foarte gustoasă, nu doar hrănitoare.

Testele au demonstrat că această salată conține mai mulți nutrienți decât o salată din același soi, cultivată în condiții similare pe Pământ.

Legumele proaspete sunt foarte importante pentru sănătatea astronauților, care au de obicei o dietă bazată pe produse procesate, deshidratate și ambalate.

Experimentul va continua la bordul ISS și va include cultivarea altor legume - tomate și ardei.

În prezent, la bordul ISS sunt cultivate experimental mai multe plante: varză, orez, grâu, ceapă, usturoi, ridichi, cartofi, pătrunjel, castraveți, floarea soarelui, mazăre.

Conform planurilor NASA, prima misiune cu echipaj uman spre Marte ar trebui să înceapă spre finalul acestui deceniu.