Astronautii NASA au fost trimisi sa repare intr-o misiune urgenta scurgerile de amoniac de pe SSI (Statia Spatiala Internationala).

Echipajul de la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS) a detectat, joi, o scurgere de amoniac provenind de la unul dintre sistemele de racire ale statiei, insa aceasta scurgere nu prezinta riscuri nici pentru astronauti, nici pentru avanpostul orbital, a anuntat NASA, citata de AFP.

Echipajul actual, alcatuit din sase persoane, a alertat centrul de control al statiei, aflat la Houston, in legatura cu prezenta "unor mici fulgi albi care plutesc in jurul statiei", a precizat agentia spatiala americana intr-un comunicat.

LIVE VIDEO DE PE STATIA SPATIALA INTERNATIONALA

Live Video app for Facebook by Ustream

Imaginile transmise la sol de catre echipaj au confirmat acea scurgere de amoniac provenind de la unul dintre sistemele de racire, care se mai defectase o data, pe 1 noiembrie 2012. Amoniacul este folosit pentru a raci circuitele prin care trece electricitatea produsa de panourile solare ale statiei.

NASA a precizat ca echipajul nu se afla in pericol si ca ISS continua sa functioneze in regim normal.

ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 400 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

OFICIAL RUS: "SCURGEREA, O ANOMALIE FOARTE GRAVA"

Specialistii rusi si americani se vor consulta in legatura cu scurgerea de amoniac de la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS), a anuntat, vineri, seful segmentului rusesc al statiei, Vladimir Soloviev, considerand ca aceasta defectiune reprezinta "o anomalie foarte grava", informeaza AFP.

"Ei (americanii, n.r.) se confrunta intr-adevar cu o anomalie foarte, foarte grava", a declarat Vladimir Soloviev, citat de agentia Interfax.

"In ansamblu, nu exista diferente de opinii intre noi", a adaugat Soloviev.

Share articol: