Rezultatele testelor au fost publicate pe 16 mai 2013, fiind semnate de cercetatori de la mai multe universitati europene, printre care Universitatea Bologna, Italia, Universitatea Uppsala, Suedia si Institutul de Tehnologie din Stockholm.

Ei au testat cu succes „Catalizatorul energetic”, numit si E-Cat, al inginerului  Andrea Rosi. Acest dispozitiv functioneaza pe baza unei reactii nucleare de energie joasa, care produce mari cantitati de energie din doar cateva grame de hidrogen. Metoda este numita si fuziune rece si pana acum era privita cu scepticism de catre fizicieni, scrie publicatia Forbes.

Andrea Rosi a sustinut inca din anul 2011, in cadrul unui prim test realizat la centrala electrica din Bologna, ca metoda lui functioneaza. El preciza atunci ca a obtinut 470 de kw de energie, timp de 5 ore, prin acest sistem. Energia a rezultat sub forma de caldura si a fost masurata prin cantitatea de apa evaporata dintr-un recipient in urma fierberii.

Acum, testele independente efectuate de cercetatori confirma corectitudinea experimentului din 2011. Testele vor trebui continuate, insa “daca nu este una din cele mai elaborate farse stiintifice din istorie, atunci se pare ca lumea chiar se va schimba radical”, scrie Forbes.