O echipa de cercetatori de la Universitatea din Liege, Belgia, a studiat experientele descrise de supravietuitorii unor probleme grave de sanatate, probleme care i-au adus pe acestia la un singur pas de moarte. Astfel, luminile stralucitoare, trecerea printr-un tunel sau parasirea propriului corp sunt amintiri care ocupa un loc special in mintea celor care au "trait" aceste evenimente.

Doctorul Steven Laureys, conducatorul cercetarilor a purtat indelungi discutii cu cei care au trecut prin astfel de experiente, concluzia fiind una singura: acest tip de amintiri sunt mult mai puternice decat altele traite de subiecti. Mai mult, unii dintre subiectii care au trecut prin asemenea experiente n-au avut viata in pericol, dar gandul ca se apropie de moarte i-a facut pe multi sa traiasca asemenea experiente.

Surpriza pentru echipa de cercetatori a constat in faptul ca amintirile din "viata de apoi" sunt mai puternice, mai bogate, mai bine descrise decat evenimentele traite in viata, cum ar fi nasterea copiiilor sau casatoria cu persoana iubita. Subiectii au fost supusi si la examinari psihologice pe langa interogarea in amanunt despre cele "traite".