Proiectul Mars One prevede ca in 2018 sa fie trimis intii un robot, pentru a stabili unde va fi amplasata colonia. Apoi, primul echipaj uman va fi format din doi barbati si doua femei. Cei 4 ar urma sa plece in 2022, iar calatoria va dura un an. Un alt echipaj ar fi trimis peste alti 2 ani. Astfel ca intr-un final din 1058 doar 8 sunt cu adevarat finalisti.

In spatele acestei misiuni unde si o romanca s-a inscris, exista povesti de familie, posibilitatea ruperii unor relatii, unor mame de copii sau a unor tati de sotia si cei mici.

Un astfel de exemplu este si Ken Sullivan, un barbat din SUA care a aplicat pentru acest proiect, starnind nemultumirea sotiei si celor patru copii, scrie publicatia Salt Lake Tribune.

"Discutiile pe care le purtam acum sunt daca divortam acum sau mai incolo. Trebuie sa il sustin, sa nu stau in calea fericirii sale si ar insemna sa divortam acum.", spune sotia sa.

Fiica sa de 12 ani, Kaitlyn, a comentat situatia, sustinand: "Nu imi place. Nu-mi place deloc. Cand va pleca, voi putea sa vorbesc in continuare cu el, dar nu il voi mai vedea niciodata in persoana. Asta ma intristeaza, pentru ca imi va lipsi."

Totusi, situatia a nascut si cateva glume in familie. "Macar nu a spus ca se duce dupa tigari si a plecat pe Marte", au mai declarat copiii sai.

"LA 54 DE ANI, MI-AM TRAIT VIATA PE PAMANT"

Manuela Kapiliotou are 43 de ani si locuieste de 20 de ani in Cipru. Lucreaza in industria farmaceutica si studiaza chimie analitica la o universitate din Anglia. Din copilarie viseaza sa exploreze o alta planeta iar acum pare dispusa sa-si ia ramas bun de la cei doi fii ai sai, de 16 si 19 ani, pentru a-si indeplini visul:

"Eu nu le-as spune nu daca ei ar avea un vis si ar vrea sa-l urmeze .Vreau sa fac ceva care sa ramana, sa dureze, sa intre in istorie. Printre primii oameni care au calcat pe Marte... gandeste-te, sa mergi pe alta planeta, sa calatoresti, sa ramai, sa traiesti pana la sfarsitul vietii. Dupa 54 de ani, mi-am trait viata pe Pamant."

Daca va trece si de urmatoarea etapa, Manuela va participa la antrenamente timp de 7 ani si totul va fi filmat pentru un reality - show. Din televizare, organizatorii spera sa stranga 6 miliarde de dolari pentru proiectul pus la cale de un om de afaceri olandez.