O vreme mai calda mareste numarul cazurilor de seceta, fapt care, in colaboare cu episoadele de vreme extrema, ar duce la cresterea conflictelor violente, conflicte atat intre doua persoane, cat si intre societati. Un studiu realizat pe 61 de cazuri majore de violenta arata ca majoritatea acestora au avut loc in timpul schimbarilor semnificative de vreme.

O marire a temperaturii medii cu doar 2 grade Celsius mareste cu 50% riscul de a intampla conflicte violente si chiar razboaie civile. Se stie foarte bine faptul ca schimbarile bruste de vreme duc la o diminuare a resurselor de hrana si apa. In combinatie cu stresul marit din cauza temperaturilor inalte totul se transforma in violenta.

Bazandu-se pe mai multe evenimente istorice, oamenii de stiinta au descoperit ca o crestere a temperaturii cauzeaza o crestere a violentei cu 4% intre oameni si cu 14% intre grupuri de oameni. Exista, totusi, o speranta, speranta ca in viito oamenii vor descoperi cum sa faca fata vremii schimbatoare si incalzirii globale.