Au trecut mai bine de 10.000 de ani de când mamuții lânoși populau planeta, iar oamenii de știință își doresc acum să folosească tehnologia de editare genetică pentru a readuce la viață aceste creaturi. Un start-up numit Colossal a anunțat că a obținut finanțarea pentru a lucra în acest scop și a încerca să aducă mii de mamuți lânoși înapoi în Siberia.

„Este un reper major pentru noi. Cu siguranță va face diferența”, a spus George Church, genetician la Harvard și MIT, pentru New York Times.

Discuțiile anterioare referitoare la „renașterea” unor specii care au dispărut de mult timp, precum mamutul lânos, au fost mai degrabă teoretice, dar Colossal a început deja să facă primii pași spre readucerea la viață a animalului, folosind o tehnologie numită CRISPR. Pentru că mamuții lânoși și elefanții africani au un strămoș comun care a trăit acum 6 milioane de ani, specialiștii sunt optimiști că pot rescrie codul genetic al elefanților, pentru a obține un animal care arată și se comportă ca un mamut.

„Scopul nostru este acela de a realiza un elefant rezistent la frig, dar va arăta și se va comporta ca un mamut. Pentru că ne dorim să obținem o creatură care să fie echivalentă cu un mamut din punct de vedere funcțional, deci care va rezista cu brio la -40 de grade Celsius”, au precizat cercetătorii.

Aceștia au comparat genomul identificat în fragmentele osoase ale unui mamut, cu cel al elefanților moderni și au descoperit cele mai însemnate diferențe și asemănări. Prin adaptarea anumitor gene, în așa fel încât organismul să producă o blană mai deasă sau un strat mai gros de grăsime, echipa speră să creeze un animal cu o serie de caracteristici specifice mamutului lânos. 

Echipa este optimistă că în anii următori va reuși să producă primul hibrid mamut-elefant și speră ca, într-un deceniu, să ajungă să recreeze în laborator specia mamutului lânos. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: