Oamenii de stiinta se pregatesc sa ne dea o veste mare, peste doua saptamani. Site-ul space.com anunta ca cercetatorii vor veni cu informatii noi privind materia neagra, dupa analiza unor date colectate cu ajutorul unei masinarii montate pe Statia Spatiala Internationala.

Pana acum, lucrurile care se cunosc despre materia neagra sunt mai mult teoretice, rezultate in urma unor calcule facute de specialisti. Ei presupun ca Universul contine materie intunecata in proportie de 83%. Aceasta exista mai mult in teorie deoarece nu poate fi observata cu un telescop, pentru ca nu emite si nu reflecta lumina.

In urma cu aproape doi ani, pe Statia Spatiala Internationala a fost montata o masinarie de 2 miliarde de euro numita Alpha Magnetic Spetrometer-2. Este foarte posibil ca aceasta sa fi detectat materie neagra. Marele anunt va sosi peste doua saptamani, potrivit Asociatiei Americane pentru Progresul Stiintelor.

Fizicianul Samuel Ting de la MIT, unul dintre oamenii de baza ai acestui experiment, a declarat ca informatiile obtinute vor ajunge la publicatiile de specialitate in aproximativ doua saptamani. 30 de cercetatori au primit misiunea de a examina rezultate, ca sa nu apara erori.

Cercetatorul a lasat sa se inteleaga ca studiile echipei lui vor contribui la descifrarea materiei negre. Cel mai probabil, in lucrarea de specialitate vom afla ca masinaria numita Alpha Magnetic Spetrometer-2 a detectat materie neagra si vom afla si cateva dintre proprietatile ei.