Marea Zona de Gunoi din Pacific, o insula formata din deseuri din plastic si alti poluanti, care pluteste pe apele Pacificului de Nord, are dimensiuni mult mai mari decat se estimase anterior si creste exponential, conform unui raport stiintific publicat vineri.

Peste 79.000 de tone de plastic din ocean plutesc acumulate in aceasta zona care se intinde pe 1,6 milioane de kilometri patrati, potrivit studiului publicat in jurnalul Scientific Reports.

Dimensiunea insulei de deseuri - de peste patru ori mai mare decat cea a Germaniei - din Oceanul Pacific este cu pana la 16 ori mai mare decat se estimase anterior, se arata in cercetarea bazata pe date prelevate prin monitorizari realizate pe apa dar si din aer.

Greutatea estimata a deseurilor din aceasta zona echivaleaza cu cea a 500 de avioane Boeing 747 (Jumbo Jet).

In ultimii ani, oamenii de stiinta au tras semnale de alarma cu privire la oceanele lumii care sunt din ce in ce mai sufocate de trilioanele de bucati de plastic.

Marea Zona de Gunoi din Pacific este o imensa acumulare de plastic formata in apele subtropicale dintre California si Hawaii, care este mentinuta in formatie adunata de vartejurile curentilor oceanici.

Poluarea cu plastic din aceasta zona cu deseuri a crescut exponential din anii '70 si intr-un ritm mult mai rapid decat in apele inconjuratoare, au notat cercetatorii. Ei au descoperit ca obiectele si fragmentele din plastic alcatuiesc 99,9% din totalul deseurilor din aceasta zona.

Oamenii de stiinta au mentionat ca peste trei sferturi din masa de gunoaie sunt formate din obiecte sau fragmente din plastic cu dimensiuni de peste cinci centimetri, iar circa o jumatate sunt deseuri rezultate in urma activitatilor de pescuit.

Sursa: Agerpres