Când va fi disponibil pe scară largă, noul tip de mască ar putea fi folosit ca metodă ieftină și sigură pentru diagnosticarea infecției.

Masca este realizată din material nețesut și are un filtru prevăzut cu anticorpi care ajută la recunoașterea noului coronavirus. Anticorpii sunt prelevați din ouă de struț care au fost anterior injectate cu o formă inactivă de virus.

În cadrul unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Kyoto, voluntarii au purtat masca timp de 8 ore, apoi filtrul special a fost scos și s-a aplicat un spray special, care face materialul să strălucească în lumină ultraviolet dacă este prezent virusul.

Filtrul purtat pe persoanele bolnave de COVID a strălucit astfel în dreptul nasului și gurii.

Vestea cea mai bună este că noul sistem poate fi folosit și acasă, pentru că nu este necesar un aparat special cu lumină ultravioletă, putând fi folosit chiar și un LED de la smartphone.

Această metodă de testare are numeroase avantaje: este ieftină, rapidă, ușor de utilizat și este ideală pentru persoanele care pot fi purtători asimptomatici ai virusului.

Cercetătorii vor să îmbunătățească însă produsul, astfel încât masca să strălucească automat, fără să fie necesară expunerea ei la raze ultraviolete.

Masca ar putea fi comercializată începând de anul viitor, după ceva fi emis brevetul, dar pentru asta mai sunt necesare studii pe scară largă, pentru a demonstra eficiența filtrului.

Yasuhiro Tsukamoto, care a coordonat proiectul, a mai realizat anterior măști de protecție care pot identifica virusul gripei porcine, scrie Daily Mail.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: