Calculul realizat cu ajutorul unui supercomputer a durat 108 zile și nouă ore și a fost de 3,5 ori mai rapid decât recordul anterior. 

„Calculul a fost de aproape două ori mai rapid decât cel realizat de Google, care a folosit infrastructura sa Cloud în 2019, și de 3,5 ori mai rapid decât recordul anterior stabilit în 2020”, arată specialiștii, care au așteptat ca efortul lor să intre în Cartea Recordurilor. Între timp, au dezvăluit doar ultimele zece cifre ale calculului: 7817924264. Recordul anterior s-a oprit la 50 de trilioane de zecimale.

Constanta Pi definește raportul dintre circumferința unui cerc și diametrul său, având un număr infinit de cifre ce reprezintă zecimalele. Totuși, cercetătorii continuă să lucreze la calcule cât mai ample ale acestui indice, ale cărui prime zece cifre sunt 3.141592653.

Echipa a precizat și că experiența pe care au dobândit-o în calcularea constantei Pi ar putea fi aplicată în alte zone, precum analiză ARN, simulări ale dinamicii fluidelor sau analize de text. 

____________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: