Cuvintele „Ar fi putut fi pictată doar de un nebun” au fost inscripționate cu creionul în colțul din stânga sus al tabloului „Țipătul” de Edvard Munch, iar noi cele mai noi teste au confirmat că inscripția îi aparține chiar pictorului norvegian.

Pictura originală, expusă inițial în locuința lui Munch din Oslo în 1893, a devenit o expresie universală a anxietății umane. Influența sa se întinde de-a lungul istoriei marcând inclusiv lumea filmului prin seria horror „Scream” și influențând chiar și emoji-urile pe care le folosim astăzi.

Criticii de artă s-au întrebat de multă vreme dacă inscripția reprezintă un act de vandalism sau dacă a fost realizată chiar de pictor, cunoscut din cauza problemelor sale de sănătate mentală. Specialiștii de la muzeul la care va fi expusă opera au ajuns la concluzia că propoziția a fost scrisă chiar de Munch, utilizând tehnologia pentru a analiza scrisul de mână și a-l compara cu documentele semnate de artist.

„Scrisul îi aparține, fără îndoială, lui Munch”, a spus curatorul muzeului. „Atât inscripția, cât și cele întâmplate în 1895, atunci când Munch a expus pentru prima dată pictura în Norvegia, toate converg în aceeași direcție”. În 1994, „Țipătul” a fost furat de la un muzeu de artă norvegian, fiind recuperat ulterior de detectivii britanici, într-o amplă operațiune sub acoperire.

De-a lungul timpului, lucrarea a provocat multe critici și speculații referitoare la starea mentală a lui Munch. Potrivit jurnalelor sale, acesta a fost profund rănit de reacție și se pare că s-ar fi întors la tablou pentru a adăuga acea însemnare cu creionul.

Începând din 2022, „Țipătul” va fi expus alături de alte lucrări ale lui Munch la Muzeul Național al Norvegiei.

Sursa foto: BBC/National Museum of Norway

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: