Daca pana acum NASA era interesata de modul in care sondele spatiale trimit informatii acasa, pe Pamant, de-acum acest lucru se va schimba, Agentia Spatiala americana urmand sa puna accentul pe mesajele transmise de pe Terra spre alte planete.

Nu este vorba de un proiect SF, ci de o tehnologie bazata pe unde laser, care vor asigura comunicarea in spatiu.

Expertii cred ca acest sistem va fi rapid si foarte corect, asigurand totodata comunicarea cu navele spatiale terestre, care s-ar afla in misiune in sistemul nostru solar. 

“Sistemul de comunicare prin unde radio, folosit pana acum, este deja depasit, din cauza cantitatii uriase de date care trebuie sa ajunga pe Pamant, deci e nevoie de un sistem mai performant”, declara oficialii NASA, care anunta ca in decembrie 2017 vor lansa misiunea Laser Communications Relay Demonstration mission (LCRD).

 

 

In cadrul acestei noi misiuni, dispozitivele vor fi lansate pe orbita cu ajutorul unui satelit de comunicatii al companiei Space Sistems/Loral, scrie Mashable.

Experimentul va cuprinde doua module optice care vor folosi unde laser pentru a trimite informatii spre doua statii aflate la sol, una in California si alta in New Mexico. Viteza de transmisie va fi de 1,25 gigabytes pe secunda.

LCRD ar trebui sa functioneze cel putin 2 ani. Misiunea se va baza pe sistemul folosit si de Lunar Laser Communications Demonstration experiment,  LLCD, care  afost lansat de NASA luna trecuta.

LLCD a reusit deja un record: a transmis date cu viteza de 622 megabiti pe secunda. In plus, sistemele de comunicare prin laser au nevoie de mai putina energie si sunt mai usoare decat cele care se bazau pe undele radio, explica Bernard Edwards, inginer de comunicatii la NASA.

Ambele experimente, LLCD si LCRD vor fi inceputul unui “Internet de mare viteza in spatiu”, iar aparatele vor putea transmite informatii de 10 sau chiar de 100 de ori mai rapid decat pana acum.

Noile sisteme de comunicare optica au avantaje, dar si dezavantaje: cel mai mare este pretul foarte ridicat, dar si problema exactitatii, undele lasera acoperind o zona foarte mica la sol, ceea ce inseamna ca trebuie orientate exact spre statia de receptie.

Mai exista insa o problema: sondele de acest fel care vor ajunge foarte departe in spatiu vor avea nevoie de statii de receptie mult mai mari la sol decat cele care exista acum, pentru ca undele lor laser sa ajunga unde trebuie.

In prezent, NASA lucreaza la un proiect numit Deep Space Optical Terminal, menit sa verifice cum se comporta o sonda cu sistem de comunicatii laser cand ajunge departe in spatiu.

Daca noul sistem cu unde laser va functiona si va fi eficient, in curand NASA l-ar putea folosi si pentru a transmite mesaje foarte departe in spatiu, spre alte planete, in speranta ca vor fi receptionate de alte civilizatii.

 

Share articol: