Acest lucru este posibil datorită capacității de îndoire a unui metal ciudat numit nitinol. Acest aliaj poate fi antrenat să-și amintească propria formă. Metalul nu a fost descoperit recent și e folosit de ani de zile în mai multe domenii. Cea mai mare provocare va fi acum odată cu misiunea roverului de pe Marte.

Nitinolul, fabricat din nichel și titan, se schimbă prin aplicarea căldurii. De exemplu, pentru a „antrena” o agrafă din nitinol, o încălzești la 500 de grade Celsius în forma dorită, apoi o bagi în apă rece. Mai departe îl poți îndoi și când este aplicată căldura metalul va reveni la forma inițială.

Temperatura care declanșează transformarea nitinolului variază în funcție de raportul rafinat dintre nichel și titan. Inginerii pot regla metalul pentru a se adapta la o gamă largă de condiții, făcându-l un instrument cheie în locuri în care mecanica complexă nu se va potrivi, cum ar fi vasele de sânge care înconjoară o inimă sau o balama care poziționează un panou solar în funcție de căldura emisă de soare.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: