Noua tehnologie, bazată pe Inteligență Artificială, va recunoaște comportamentele suspecte, precum agitația unor persoane, care sunt considerate indicii pentru o viitoare infracțiune.

În acest fel, paznicii unui magazin vor fi alertați și vor putea urmări un suspect înainte ca acesta să poată fura. Desigur, au apărut deja opinii care resping proiectul, de teamă că un soft de acest fel ar putea fi folosit abuziv. Spre exemplu, ar putea să apară discriminare pe criterii rasiale sau sociale.

Programul va funcționa foarte simplu. Algoritmii sunt introduși în camerele de supraveghere din magazine, iar când este observat un comportament suspect, paznicii sunt alertați prin intermediul unui smartphone.

Chiar dacă este controversat, un sistem de acest fel, similar celui din filmul SF „Minority Report”, a fost folosit cu succes anul trecut, pentru a găsi un hoț. Acum, compaia Vaak vrea ca tehnologia să fie folosită în scop preventiv, înainte ca infracțiunea să aibă loc. Exact ca în film.

Softul Vaak este testat acum în mai multe magazine din Tokyo. Sisteme similare au fost folosite și în New Orleans, unde poliția a testat un program pentru a afla în ce zone este posibil să aibă loc mai multe infracțiuni și cine le va comite.

Însă experții susțin și de data asta că există riscul ca algoritmii să funcționeze greșit, din cauza datelor pe care le asimilează atunci când învață.

Spre exemplu, dacă în datele introduse apar multe persoane de culoare care au comis infracțiuni, atunci programul va concluziona că orice persoană de culoare este un potențial suspect.

Problema poate fi prevenită dacă în computer vor fi introduse date mai bune, care să nu ducă la discriminare pe bază de sex sau de rasă.


Vezi știrile zilei, pe ProTV Plus: