Kathleen Melanson, profesor de nutriție la Universitatea din Rhode Island, precizează că acest fenomen se explică printr-o combinație de factori genetici și comportamentali. Ponderea acestor factori diferă de la o persoană la alta, prin urmare nu are legătură doar cu metabolismul.

În primul rând, este foarte posibil ca percepția noastră despre oamenii care nu se îngrașă să fie una greșită. Spre exemplu, cineva poate să mănânce zilnic înghețată fără să se îngrașe, dar asta se întâmplă pentru că acea persoană compensează caloriile consumate, măncând mai puțin din alte alimente.

Un alt secret poate fi obiceiul acestor oameni de a mânca foarte încet. Astfel, apare senzația de sațietate chiar și după doar câteva felii de pizza.

Practic, dacă am măsura cu strictețe caloriile pe care aceste persoane le consumă, s-ar putea să avem o surpriză: mănâncă mai puțin decât ne-am aștepta, chiar dacă savurează alimente „interzise”.

Și sportul poate face diferența. Chiar dacă o persoană mănâncă mult, ea nu se va îngrășa dacă va arde caloriile consumate, adică dacă face suficientă mișcare. Nu este obligatoriu să facă jogging sau să meargă la sală. Chiar și jocul alături de copii sau mersul pe jos arde multe calorii.

Mai mult, efortul fizic regulat stimulează metabolismul: celulele care formează mușchii vor fi mai numeroase și mai active, consumând mai multă energie. Astfel, organismul va arde mai multe calorii, pentru a furniza energia necesară. Potrivit specialiștilor, nu există dovezi clare care să ateste că unele persoane ard mai multe calorii fără să facă mișcare.

Pot exista însă diferențe fiziologice, care ajută unele persoane să se simtă sătule mai repede. În acest fel, ele vor mânca mai puțin pentru că așa simt nevoia, fără să fie nevoie să se abțină. Pur și simplu au mai puțină poftă de mâncare și se satură mai repede. Hormonii au un rol important din acest punct de vedere, în special leptina.

Totuși, predispoziția genetică decide tendința unei persoane de a se îngrășa. Cercetătorii au identificat 250 de gene care sunt asociate cu obezitatea. Ei au observat că persoanele slabe au mai puține gene de acest fel.

Totuși, nu doar genele decid greutatea corporală! Asta înseamnă că multe gene asociate cu obezitatea pot fi întâlnite la persoane care sunt slabe, chiar dacă au o predispoziție genetică spre obezitate.

Prin urmare, putem controla greutatea corporală dacă ducem un stil de viață sănătos. Cu toate acestea, tendința spre obezitate există, iar dacă observăm că o persoană este mai grasă, asta nu înseamnă, automat, că este și gurmandă.


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus: