Ghețarul Thwaites este unul dintre cei mai mari ghețari de pe planetă, acoperind o suprafață de 192.000 kilometri pătrați. Thwaites se topește însă mult mai repede decât ar trebui, conform estimărilor specialiștilor, care iau în calcul încălzirea globală.

Ghețarul a pierdut deja aproape 600 de miliarde de tone de gheață începând din anii 1980 și până acum. Mai mult, ritmul de topire este din ce în ce mai alert în ultima perioadă, iar cercetătorii nu înțeleg de ce se întâmplă acest lucru.

Ei se tem să această topire accelerată va expune și alți ghețari din interiorul continentului, care se vor topi la rândul lor, iar atunci nivelul mărilor ar putea crește chiar și cu 2 metri, scrie Live Science.

Ghețarul Thwaites este analizat în prezent de către o echipă internațională, formată din 60 de cercetători. În cadrul proiectului MELT, ei vor trimite un robot care va coborî sub calota de gheață, pentru a le oferi informațiile de care au nevoie.

Robotul Icefin este dotat cu multe instrumente sensibile, care vor putea analiza curenții marini, nivelul de salinitate al apei și nivelul de oxigen din adâncuri, dar și temperatura apei.

El va trimite imagini filmate sub ghețar și va prelua mostre de apă, în cadrul unei misiuni care va dura 3 zile. În acest fel, cercetătorii speră să poată înțelege de ce acest ghețar se topește mult mai repede ca altele.