Oamenii de știință au în sfârșit o explicație pentru acest straniu fenomen.

De peste 30 de ani, cercetătorii încearcă să afle de ce unii ghețari au culoare verzuie în loc să fie albi. Uriașele bucăți de gheață au fost observate prima dată în 1nul 1988, în Antarctica de Est.

În mod normal, un ghețar are o culoare care variază de la nuanțe de alb la albastru. Culoarea albăstruie apare în urma acumulării de straturi de gheață, care elimină bulele de aer. Până acum însă nimeni nu știa de ce unii ghețari au o culoare complet diferită, verzuie.

Acum, Stephen Warren, de la Universitatea din Washington, spune că această culoare apare din cauza unui conținut bogat în oxid de fier.

Interesant este însă că acești ghețari verzi conțin apă din ocean, nu apă dulce, adică nu provin din calota de gheață, scrie Live Science.

Oxidul de fier pe care îl conțin va fi dus de către acești ghețari în largul oceanului, unde va deveni o substanță nutritivă importantă pentru viața marină.

Fierul din acești ghețari provine din rocile de sub calota de gheață din Antarctica. Pe măsură ce ghețarii se deplasează deasupra rocilor, această pudră fină de fier ia contact cu apa sărată și oxidează.

Pentru a verifica dacă această teorie este corectă, cercetătorii vor lua mostre de gheață și le vor testa, ca să afle exact ce substanțe minerale conțin.

Fierul este un nutrient esențial pentru fitoplancton, dar se găsește în cantitate foarte mică în această zonă. Transportând fier dinspre țărm spre largul oceanului, acești ghețari verzi ajută astfel la dezvoltarea vieții marine.
 


Vezi cele mai importante știri ale zilei, pe ProTv Plus:

Share articol: