Locuitorii unei insule din Pacific au o istorie genetică unică, care le afectează modul în care percep culorile.

Atolul Pingelap se află în Pacificul de Sud și mai e cunoscut și sub numele de ,,Insula Daltoniștilor”. Numele, care nu e deloc întâmplător, i-a fost dat de Oliver Sacks în celebrul să volum din 1996 care explorează misterele creierului uman.

Atolul Pingelap a atras atenția lui Sacks datorită unei trăsături genetice ciudate. Potrivit unei legende locale, un taifun devastator a dus la scăderea dramatică a populației.

Legenda mai spune că unul dintre supraviețuitori, conducătorul insulei, era purtător al unei gene care declanșeză o formă foarte rară de daltonism. De-a lungul timpului, această genă a fost transmisă din generație în generație până când toți locuitorii insulei au ajuns să fie daltoniști.

Adevărul e, însă, că din punct de vedere științific, nu e vorba de simplu daltonism, ci de daltonism total sau acromatopsie, definită din punct de vedere medical ca lipsa de percepție a oricărei culori. În concluzie, acești oameni văd lumea din jur doar în alb și negru.

Persoanele care au această genă sunt foarte rare și azi doar 10% dintre locuitorii din Atolul Pingelap se crede că mai sunt purtătorii acestei gene. Cu toate astea, acest procent e unul foarte mare, dacă ținem cont că rata de apariție a acestei forme de daltonism la locuitorii insulei e totuși mai mare decât cea mondială (de 1 la 30.000).

Insula Daltoniștilor nu l-a inspirat doar pe Oliver Sacks, ci și pe fotograful Sanne De Wilde, care a vizitat insula în 2015 pentru o serie foto care să arate cum vede lumea o persoană care suferă de acromatopsie.

Unii dintre cei afectați de această mutație au suținut că, în ciuda a ceea ce spune literatura de specialitate, ei pot vedea totuși variațiuni ale anumitor culori, cum ar fi roșu sau albastru.

Foto: Getty Images

Share articol: