Atunci când microorganismele precum bacteriile sau virusurile ne infectează organismul, sistemul nostru imunitar intră în acțiune. Dar când funcționează cel mai eficient? 

În general, se presupune că sistemul nostru imunitar funcționează la fel de bine dacă o infecție pătrunde în corp atât ziua, cât și noaptea. Dar cercetările din ultimele decenii arată că, de fapt, răspunsul organismului este diferit, în funcție de momentul din zi. Motivul este acela că celulele din corpul nostru „își dau seama” ce perioadă a zilei este și reacționează în consecință.

Ceasul nostru biologic a evoluat pe o perioadă de milioane de ani, pentru a ne ajuta să supraviețuim. Fiecare celulă din corp conține o serie de proteine care indică perioada din zi, în funcție de nivelul lor. Faptul că detectează dacă este zi sau noapte permite corpului nostru să își ajusteze funcțiile și comportamentul.

Toate acestea se întâmplă prin generarea unor cicluri de 24 de ore (circadiene) care se reflectă mai ales în modul în care funcționează celulele noastre. De exemplu, organismul se asigură că produce melatonină atunci când vine seara și ne semnalează că este timpul să dormim.

Sistemul nostru imunitar este compus din multe tipuri de celule care „patrulează” continuu prin corp, căutând semne de infecție sau leziuni. Dar ceasul biologic este acela care determină unde sunt localizate aceste celule în anumite perioade ale zilei.

La nivel general, celulele sistemului nostru imunitar migrează către țesuturi în timpul zilei, apoi circulă în întreg corpul în timpul nopții. Acest ritm circadian al celulelor noastre a fost format în așa fel încât sistemul imunitar să se afle în țesuturi în momentele în care există cele mai mari șanse ca ele să fie atacate.

Astfel, s-a descoperit că momentul zilei în care ne infectăm cu un virus - precum gripă sau hepatită - poate determina cât de tare ne îmbolnăvim. Alte studii au arătat că momentul în care luăm diverse medicamente poate influența acțiunea lor - însă depinde și de tratamentul în sine. De exemplu, pentru că producem colesterol în timpul somnului, dacă luăm înainte de culcare o pastilă pentru reducerea acestuia, atunci ea va avea cel mai eficient beneficiu.

De asemenea, există cercetări care arată că și administrarea vaccinurilor este influențată de momentul din zi în care acestea sunt administrate. De exemplu, un studiu realizat în 2016 pe 250 de persoane a arătat că vaccinul anti-gripal administrat dimineața, între 9 și 11, a generat un răspuns mai puternic al organismului comparativ cu cel administrat după amiaza, între 15 și 17.

Desigur, aceste detalii ridică și problema eficienței vaccinului în cazul pandemiei de Covid-19 și a felului în care aceasta este corelată cu momentul din zi în care poate fi administrat acesta. Întrebarea rămâne, deocamdată, pe agenda medicilor, iar investigațiile viitoare vor dovedi dacă, într-adevăr, există o legătură între cele două aspecte. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: