Omenirea putea fi deja pe Marte de acum 30 de ani. În perioada de glorie Apollo, la începutul anilor 1970, NASA pregătea următorul pas către cosmos. Totuși, acesta nu a fost realizat nici până astăzi. 

Planurile agenției spațiale includeau construirea mai multor stații spațiale, călătorii periodice pe Lună, apoi prima misiune umană pe Marte în deceniul 1980 - 1990. Iar dacă asta nu s-a concretizat, motivele nu au fost legate neapărat de tehnologie sau inovație, ci mai degrabă de politică.

Ca agenție guvernamentală, scopul NASA este determinat de ramura executivă a statului american. De la înființarea sa, NASA a fost condusă de 12 președinți și era clar încă de la început că nu fiecare șef de stat va susține în mod egal misiunea spațială.

Până la finalul administrației Nixon, în 1974, bugetul NASA scăzuse de la 4% la mai puțin de 1%, iar misiunile Apollo susținute de stat au fost abandonate odată cu Apollo 20.

În același timp, agenda lui Nixon a îndepărtat NASA de scopul de ajungere pe Lună și Marte, concentrându-se pe orbita Pământului și semnând aprobarea programului Space Shuttle. Abia după ce acesta din urmă a ajuns aproape la final, o misiune care să aibă drept scop trimiterea oamenilor pe Marte a fost, în sfârșit, luată din nou în serios de un președinte american: George W. Bush.

Ca rezultat, a fost implementat programul Constellation, care însă a fost anulat la doar câțiva ani distanță și care își propunea să trimită viitoarea misiune umană pe Lună în 2020, iar pe Marte până în 2030.

Mai departe, Obama a schimbat din nou traiectoria NASA, de la ideea de a trimite oameni pe Lună și Marte, la o orientare, în final, direct către Marte. Astfel, el a cerut creșterea bugetului NASA cu 6 miliarde de dolari, iar ca rezultat agenția spațială a lansat „Journey to Mars”, o inițiativă care avea scopul să trimită oameni pe Marte până în 2030. Iar până de curând lucrurile mergeau destul de bine, până când administrația Trump a dat, din nou, lucrurile peste cap punând pe primul plan călătoria pe Lună.

Pentru a evita acest tip de dependență de autoritățile statului, NASA a reușit în ultima perioadă să fructifice parteneriate cu mari companii private, precum SpaceX, cu scopul de a relua traiectoria către Planeta Roșie. 

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: