Oamenii de știință au ajuns la concluzia că activitățile domestice zilnice ar putea preveni instalarea bolilor, în special la oamenii ceva mai în vârstă. 

Ștersul prafului, spălatul gemurilor sau datul cu mopul i-ar putea ajuta pe adulți să se mențină mai sănătoși la bătrânețe. O echipă de cercetători din Singapore a realizat un studiu care arată că activitatea fizică regulată „îmbunătățește sănătatea fizică și mentală, reduce riscurile și efectele bolilor cronice, dar și instalarea imobilității, a dependenței și a scăderii mortalității”.

Echipa a recrutat un eștantion format din 249 de participanți cu vârsta între 21 și 64 de ani și 240 de participanți între 65 și 90 de ani. Aceștia au fost chestionați cu privire la nivelul lor de activitate fizică, inclusiv referitor la cel domestic de mică și mare intensitate. După ce au luat în calcul factori precum vârsta, sexul și cantitatea de munci casnice efectuate, echipa a constatat că scorurile cognitive și de atenție erau cu 8%, respectiv 14% mai mari la adulții vârstnici care realizau multe treburi în gospodăria proprie - o medie de 131 de minute pe săptămână.

Echipa a arătat și că scorurile cognitive ale adulților care au întreprins munci ușoare au fost cu 5% mai bune, iar scorurile de memorie au fost și ele superioare scorurilor persoanelor care nu fac astfel de sarcini. 

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: