NASA a anunțat recent că acesta nu mai este o amenințare reală, asta după ce au reușit să-i calculeze orbita în jurul Soarelui. Apophis ar trebui să se mai apropie de Pământ și în 2029, dar se pare că va trece la o distanță de 20.000 de mile de planeta noastră, adică una considerată a fi sigură.

Apophis a fost numit astfel după zeul egiptean al haosului, iar un impact ar fi echivalentul a 880 de milioane de tone de TNT explodând simultan. Asteroidul a fost descoperit pentru prima dată pe 19 iunie 2004 de oamenii de știință americani. De atunci, aceștia au încercat să-i anticipeze fiecare mișcare în jurul Soarelui, iar odată cu cea mai recentă apropiere de Terra, pe 5 martie, cercetătorii au coelctat și mai multe date cu privire la orbita sa.

„Un impact în anul 2068 nu mai este o posibilitate, iar calculele noastre nu mai arată niciun fel de risc pentru următorii 100 de ani”, a declarat Davide Farnocchia, specialist NASA, citat de Daily Mail. „Această cercetare nu doar că ne-a ajutat să liniștim o planetă întreagă, ci constituie și o magnifică oportunitate științifică”.

Pe măsură ce echipa analizează datele, astronomii speră să afle mai multe despre forma asteroidului. Cercetătorii cred că acesta seamănă cu o alună de pământ.

„La fel ca toți asteroizii, Apophis este o rămășiță din etapa timpurie de formare a sistemului nostru solar, în urmă cu 4,6 miliarde de ani”, a mai arătat NASA.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: