NASA se pregătește pentru o nouă misiune pe Lună, din dorința ca, într-o zi, să construiască o stație permanentă pe suprafața satelitului natural al Pământului. 

Înainte de a trimite oameni acolo, însă, agenția va lansa o nouă operațiune în care un roboțel de dimensiunea unei mașinuțe de golf va ateriza pe suprafața înghețată și întunecată de la Polul Sudic al Lunii.

Roverul se numește Volatiles Investigating Polar Exploration Rover (VIPER) și va petrece 100 de zile mapând sursele de apă din regiune - prima astfel de cercetare derulată în zona polului sudic lunar.

În final, NASA speră să poată instala acolo o bază permanentă, urmând apoi să o utilizeze ca punct intermediar pentru lansarea misiunilor pe Marte, la începutul anilor 2030. Din acest motiv e foarte important să aflăm și unde se află sursele de apă: pentru că aceasta poate fi descompusă în elementele care o compun - hidrogen și oxigen - ambele putând fi utilizate pentru alimentarea rachetelor.

Transportarea oamenilor pe Marte va necesită o cantitate foarte mare de combustibil propulsor, foarte greu pentru ca o rachetă să-l transporte de pe Terra. Asta înseamnă că alimentarea pe Lună ar putea fi necesară pentru ca astronauții să ajungă pe Planeta Roșie.

„Unde există apă, poate exista și combustibil. Ar putea fi ca o stație de alimentare pentru noi în viitor”, a spus administratorul NASA, Bill Nelson. Luni, tot NASA a anunțat că a ales deja situl de aterizare pentru VIPER, în așa fel încât roverul să aibă spațiul de manevră necesar pentru a căuta resurse: o regiune muntoasă în apropiere de craterul Nobile. Agenția plănuiește să trimită robotul acolo în 2023.

Zona se află la altitudine mare, ceea ce va ajuta NASA să mențină comunicațiile cu roverul. Navele spațiale care orbitează Luna au identificat deja urme de apă la polul lunar sudic, dar NASA nu știe cu precizie încă unde se află sursele sau care este compoziția chimică a substanței.

Dacă VIPER va avea succes, acesta ar putea fi prima mașinărie care va ateriza vreodată în zona polului sudic al Lunii, fără să se prăbușească. Acesta va aseleniza într-o porțiune foarte umbrită a Lunii, acolo unde Soarele proiectează o umbră a formațiunilor muntoase care se întinde pe sute de mile. Aceasta ar putea fi o problemă pentru VIPER, care se bazează pe energia solară. Așa că este foarte posibil ca roverul să fie nevoit să urmeze „coridoare de lumină”, au transmis cei de la NASA, ocolind regiunile foarte umbrite.

NASA se așteaptă ca VIPER să poată acoperi o rază între 16 și 25 de kilometri și să poată vizita toate cele șase zone cu temperaturi diferite, acolo unde apa s-ar putea regăsi în stare solidă sau lichidă. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: