Lansarea acestui vehicul spatial fara echipaj uman la bord, de marirea unui mic automobil, denumit Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE), a avut loc la ora locala 23.27 (03.27 GMT, sambata) la bordul unei Minotaur V, o racheta intercontinentala reconvertita, de la centrul spatial Wallops din statul Virginia, informeaza AFP, citat de Mediafax.


 

Avand la bord trei instrumente stiintifice, dintre care doua spectrometre, LADEE, care cantareste 383 de kilograme si are la bord 135 de litri de carburant, trebuie sa colecteze date detaliate despre structura si compozitia chimica a atmosferei lunare, care este foarte subtire, si sa determine daca praful ramane in suspensie in atmofera lunara.

"NASA a trimis o sonda lunara pentru a vana un mister vechi de 40 de ani" relateaza space.com.

Particulele de praf in suspensie ar putea explica misterul luminilor observate de astronautii din misiunile Apollo intre 1969 si 1972 la orizontul lunar, cu putin timp inainte de rasaritul Soarelui, precizeaza NASA.

O intelegere mai buna a caracteristicilor atmosferei lunare ar putea sa ii ajute pe cercetatori sa inteleaga fenomenele de pe alte corpuri din Sistemul Solar precum planeta Mercur si asteroizii de talie mare, explica coordonatorii acestei misiuni de 280 milioane de dolari, initiata in 2008.

"Am studiat Luna de o maniera extensiva dupa ce ultimii astronauti din misiunile Apollo au parasit solul lunar, in urma cu 40 de ani, cand noi credeam ca Luna este lipsita de atmosfera", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, John Grunsfeld, administrator adjunct al NASA, coordonator al programelor stiintifice elaborate de agentia spatiala americana.

"Cu ajutorul unor vehicule de recunoastere, am descoperit ca acest satelit natural al Terrei este, din punct de vedere stiintific, mult mai interesant si ca detine un fel de atmosfera
", a adaugat cercetatorul american. Dupa parerea sa, aceasta misiune "i-ar putea ajuta sa inteleaga mai bine diversitatea din Sistemul Solar si evolutia acestuia".

Studierea atmosferei lunare trebuie facuta inainte ca o serie de misiuni de explorare sa perturbe acest mediu fragil, a explicat joi Sarah Noble, o cercetatoare implicata in proiectul LADEE. Intr-adevar, atmosfera lunara este atat de fina si de fragila, incat aselenizarea unui vehicul spatial ar putea sa o afecteze.

Mai multe tari, mai ales China, si-au anuntat intentia de a trimite misiuni spatiale pe Luna. Autoritatile de la Beijing au anuntat saptamana trecuta ca vor trimite un vehicul care va ateriza pe Luna inainte de sfarsitul anului 2014.

La o luna dupa lansare, sonda LADEE va ramane intr-o prima faza, timp de 40 de zile, deasupra suprafetei lunare, pentru a efectua o serie de teste. Sonda va utiliza in special o noua tehnologie laser de transmisie, la fel de puternica ca aceea folosita de retelele de fibre optice terestre. Apoi, sonda americana isi va incepe misiunea de studiere stiintifica a atmosferei lunare pe parcursul unui ciclu de 100 de zile.

Cea mai recenta misiune NASA catre Luna dateaza din 2012, cand doua sonde gemene, GRAIL, au fost lansate pentru a descifra secretele din interiorul satelitului natural si pentru a masura campul gravitational al acestuia. 

Inainte de acea misiune, in 2009, Statele Unite au lansat vehiculele spatiale LRO si LCROSS, care au confirmat prezenta apei sub forma de gheata intr-un crater situat la polul sudic al Lunii.

De la programul Apollo, din cele aproximativ 40 de misiuni spre Luna, LADEE  este a doua sonda lunara care nu a fost lansata de la baza Cape Canaveral din Florida. Sonda Clementine a fost lansata in 1994 din California.

Centrul spatial Wallops se afla la 270 de kilometri de capitala americana. Creat in 1945, centrul a fost multa vreme utilizat pentru lansarea unor mici vehicule spatiale suborbitale si a unor baloane stiintifice.